СЕДМИЦА НА ДЕТСКАТА КНИГА И ИЗКУСТВАТА ЗА ДЕЦА: МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

По повод Седмицата на детската книга и изкуствата за деца (2-10 април), в библиотеката при НЧ „Съгласие-1890” гр. Каварна, стартира маратонът на четенето. Първите участници  са две сборни групи слънчеви и любознателни младежи – ученици от ПЗГ „Кл.А. Тимирязев” към РЦПППО от 15-та ресурсна група – с ресурсен  Силвия Ляпова, както и деца от 10-та ресурсна група от ОУ „Йордан Йовков” – с ресурсен учител Стефка Георгиева.

Възпитаниците на двете училища бяха подготвили красиви ръчно изработени книжки, посветени на отделно литературно произведение. По-големите ученици с видим интерес разказаха фрагменти от „Декамерон” на Бокачо, представиха героите и тяхната любовна история на фона на войната от повестта „Крадецът на праскови” на Емилиян Станев, описаха нравственото прераждане на Индже от едноименния разказ на Йордан Йовков , както и мотивът за вграждането, вплетен в поемата „Изворът на Белоногата – на Петко Славейков.
По-малките възпитаници на г-жа Георгиева прочетоха и коментираха поуките от народните приказки за Хитър Петър, от приказките „Галена мома”, „Сливи за смет” и „Надлъгване”, детското стихотворение „Дете и лястовица” на Багряна и патриотичната ода „Левски” – част от цикъла „Епопея на забравените” на Иван Вазов.

 

ново